O Klubu

2015 / 2016

  

Medveščak 2014/15

 

 

U ovogodišnju natjecateljsku sezonu 2015/2016 Skijaški klub Medveščak ulazi sa trenerskom ekipom koju čine Dalibor Franjković Frenki (glavni trener) i Hrvoje Bosnar Boki, a iz Ski kluba Samobor nam se pridružuje i njihov dugogodišnji trener Marko Petrović.

Pod njihovim stručnim vodstvom udarna ekipa koju sačinjavaju Gregor Cvetojević, Lukas Cvetojević, Mihovil Husajina, Noa Fischer, Tea Popović, Jakov Petrović, Roko Begović, Wiliam Petanjko, Grgur Pajalić, Tea Begović, Petra Dragičević, Matej Rene Cihlar, Karla Krasnić, Klara Stupar i Miran Tukulj, pokušati će vratiti naslov prvaka CroSki kupa na Šalatu.

Osim udarne momčadi, za skori ulazak u natjecateljsko skijanje u Klubu će se vrijedno pripremati i Medeki: Zoe Dragičević, Tija Petrović, Nina Popović, Ema Kožić, Petra Šverko, Juraj Cvjetko, Luka Schepe, Vigo Kulenović, Šime Kovač pod stručnim vodstvom Anemarije Lež i Nataše Bikić.

 

 

2014 / 2015

U sezonu 2014/2015 Medveščak ulazi kao branitelj peterostrukog uzastopnog naslova prvaka Države (16 naslova ukupno!). Klubu se pridružuju i dva nova člana – iz Ski Kluba Rijeka pridružuje se Klara Stupar, odlična mlada skijašica i osvajačica brojnih priznajna, a iz Žutog mačka u Medveščak prelazi Filip Krota i pojačava konkurenciju u kategoriji.

Usprkos krizi i recesiji koja već godinama potresa državu što rezultira i osipanjem članova Kluba, u novu sezonu ulazimo spremni za još jednu obranu naslova prvaka Države a udarnu ekipu za ostvarenje tog cilja uz već spomenute nove članove čine: Noa Fischer, Tea Popović, Jakov Petrović, Roko Begović, Wiliam Petanjko, Grgur Pajalić, Tea Begović, Petra Dragičević, Rene Matej Cihlar, Karlo Valentin Cihlar, Dora Begović i Karla Krasnić.

Uz njih, boje Kluba branili su ove sezone i Klukas Šavorić, Lorenzo Krota, Rene Kvastek, Fran Jadanec, Fran Krsto Šavorić i Gregor Cvetojević.

Nažalost, već prije prve utrke ostajemo bez Petre Dragičević koja zbog ozljede na treningu propušta cijelu natjecateljsku sezonu, a titulu nakon petogodišnje dominacije oduzima Skijaški klub Končar koji te sezone naglo ojačava nakon što ga trenerski preuzima Marko Bošnjak, te u Končar prelazi i najveći dio djece koja su trenirala u njegovom kampu u Innerkremsu.

Najbolje rezultate u ukupnom poretku po kategorijama ostvarili su: Roko Begović sa osvojenim 1. mjestom i William Petanjko sa osvojenim 2. mjestom, u kategoriji SDI; Noa Fischer i Tea Begović s osvojenim 3. mjestom u kategorijama SDE i MKE, te Matej Cihlar sa osvojenim 3. mjestom u kategoriji MKI. Na prestižnim međunarodnim natjecanjima (Škofja Loka, Topolino i Pinnochio) nastupili su naši natjecatelji Karla Krasnić i Matej Cihlar, ostvarivši zapažene rezultate.

Svakako treba spomenuti i da rad sa Medekima preuzima Anamarija Lež uz pomoć Nataše Bilkić, a nakon uspješno odrađenog klubskog skijanja na Turracher Hohe-u koje je organizirano u suradnji s Kompasom, te skijaških škola na Sljemenu, Medekima se uz već standardne Zoe Dragičević, Tija Petrović, Nina Popović, Ema Kožić, Petra Šverko, Juraj Cvjetko, Luka Schepe, Vigo Kulenović, Vito Dodder i Lukas Cvetojević.

Nažalost, na kraju sezone od dječjeg skijanja opraštaju se Dora Begović i Karlo Valentin Cihlar, a zbog povratka u reprezentaciju, Klub napušta glavni trener Slaviša Weiner Slash.

 

2013 / 2014

 

Sezonu 2013/2014 obilježava ponovna obrana naslova prvaka Hrvatske, čime Skijaški klub Medveščak pod vodstvom trenerskog trojca Weiner-Franjković-Bosnar postavlja nove izazove budućim generacijama osvajanjem petog uzastopnog naslova prvaka Hrvatska u dječjem Croski cupu koji u međuvremenu mijenja sponzora i postaje Plinacro Croski kup.

Najbolje rezultate u ukupnom poretku po kategorijama ostvarili su: Jakov Petrović sa osvojenim 2. mjestom u kategoriji SDI, Karla Krasnić i William Petanjko sa osvojenim 3. mjestom u kategorijama MKE i SDI, te član našeg kluba i dječje reprezentacije Samuel Kolega sa osvojenim 1. mjestom u kategoriji SKI, a Noa Fischer 2014. godine osvaja i titulu prvaka Hrvatske u veleslalomu!

Posebno je važno spomenuti uspjeh naše natjecateljice Karle Krasnić, koja je svojim rezulatatima u drugom dijelu sezone, uspjela izboriti nastupe u sastavu A Croski dječjeg teama na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima – Topolino, Pinnochio i Val d΄Isere.

Ova sezona značajna je i po tome što u Klubu počinje stasati i nova generacija djece, popularne male medekice, prije svega Zoe Dragičević, Tija Petrović i Nina Popović. U svibnju 2014. na godišnjoj skupštini na Sljemenu održanoj u potpuno renoviranoj klubskoj kučici na Sljemenu, skupština Kluba jednoglasno izglasava podršku predsjedniku Miljanu Begoviću za još četiri godine vođenja Kluba uz pomoć novoizabranog Izvršnog odbora.

 

2011/2012

DSC01460

U sezoni 2011/12, treći puta uzastopno Skijaški klub Medveščak osvojio je Prvenstvo Hrvatske u ukupom poretku klubova, sa rekordnih 16355 bodova. Uspjeh je tim veći jer taj iznos bodova sačinjava 87% od ukupnog zbroja ostalih zagrebačih skijaških klubova.

Treneri su: Slaviša Weiner, Dalibor Franjković, Jan Karoly, Josip Sučija I davor Puhak.

Najbolje rezultate u ukupnom poretku po kategorijama ostvarili su: Petra Dragičević sa osvojenim 1. mjestom u kategoriji cicibanki, Laura Dragičević, Magdalena Cippico i Matej Cihlar sa osvojenim 4. mjestom u svojim kategorijama, Paolo Volarević sa osvojenim 5. mjestom u kategoriji starijh dječaka te član našeg kluba i dječje reprezentacije, Samuel Kolega sa osvojenim 1. mjestom u kategoriji mlađih dječaka.

Uz gore navedene natjecatelje, uvrstili bismo i skupinu natjecatelja koji su također postigli zapažene rezultate , a to su: Dora Begović, Karlo Cihlar, Bruno Tomić, Nika Vujić, Dragičević Laura i dr.

Od mlađih kategorija izdvojili bi smo Teu Begović sa osvojenim 4. mjestom u kategoriji cicibanki te Roka Begovića sa osvojenim 6. mjestom i Jakova Petrovića sa osvojenim 8.mjestom, oba 2003. godište. Uz već spomenute tu su još William Petanjko, Vito Volarević i Fran Puhak od cicibana te Eva Šiško i Tea Popović od cicibanki.

 

2010 / 2011

IMG_0131

 

U novu sezonu Skijaški klub Medveščak ulazi kao branitelj naslova prvaka Hrvatske s novim rukovodstvom i pod stručnim vodstvom novog glavnog trenera Slaviše Weinera Slasha kojemu u radu s natjecateljima pomaže Dalibor Franjković Frenki. Te sezone u Klubu pod stručnim vodstvom Josipa Sučije Sukija i Davora Puhaka, stasa i nova generacija Medeka od kojih većina i dan danas čini okosnicu natjecateljskog pogona.

Ujedno, to je i godina u kojoj Skijaški klub Medveščak obilježava 50 godina djelovanja što je obilježeno velikom klupskom feštom na Šalati na kojoj su okupljene sve generacije svih koji su ikada bili vezani uz Klub te su dodijeljena i mnogobrojna priznanja najzaslužnijima što je Klub doživio ovaj veliki jubilej.

Najbolje rezultate sezone 2010/2011 u ukupnom poretku po kategorijama ostvarile su: Nika Vujić sa osvojenim 2.mjestom u kategoriji cicibanki, te Petra Dragičević sa osvojenim 3. mjestom u kategoriji cicibanki.

Ovdje moramo spomenuti i Magdalenu Cippico, koja je do ozljede koja joj se dogodila na treningu reprezentacije, bila 2. u ukupnom poretku sa velikom šansom da to mjesto zadrži do kraja. U obljetničkoj sezoni, boje Kluba branili su cicibanke: Tea Begović , Petra i Laura Dragičević, Noa Fischer, Tea Popović, Eva Šiško, Marija Posalek i Paola Šurina te cicibani Roko Begović, William Petanjko, Fran Puhak, Jakov Petrović, Grgur Pajalić, Tin i Leo Gregurić.

Uz gore navedene natjecatelje, dobre rezultate u kategoriji dječaci i djevojčice postigli su: Paolo Volarević, Ana i Roko Hodžić, Roko, Tea i Dora Begović i Bruno Tomić, Luka Fuček i Marko Kobali.

 

2009 / 2010

2009_2010

U sezonu 2009/2010. Skijaški klub Medveščak ulazi kao drugoplasirani iza Ski kluba Rijeka, a sezonu završava ukupnom pobjedom u Croski kupu sa ukupno osvojenih 12.566 bodova, bodova čime zapravo počinje klupska dominacija koja traje sve do današnjih dana.

Na kraju sezone, od kluba se zbog odlaska u reprezentaciju oprašta glavni trener Mirko Kvastek, a sa njim odlazi i Goran Rački. U svibnju, na godišnjoj skupštini, po isteku svog mandata predsjednik Sven Muller za svog nasljednika predlaže Miljana Begovića, što skupština i prihvaća. Dolazi i do promjene tajnika, te na toj funkciji Danijela Bolanču nasljeđuje Mirella Fuček.

 

2008 / 2009

  

Medveščak 2008/2009

  

S osvojenih 11.760 bodova klub je natjecateljsku sezonu u kategoriji dječjih i juniorskih natjecanja, odnosno u Elan i Cro FIS kupu, u ukupnom poretku klubova zauzeo drugo mjesto. Titula najbolje rangiranog kluba u državi, koju je osvojio skijaški klub Rijeka, izmakla nam je za svega 84 boda.

Podsjetimo se kako je sezona protekla. I ovaj smo put dobili pohvale za organizaciju dviju utrka u Weinebeneu, koje su otvorile sezonu: Memorijal Zdenka Mahmeta, 20. prosinca 2008. i Medveščak kup, održan dan kasnije. Uslijedile su utrke u Sappadi, Kranjskoj Gori, na Sljemenu i Bjelolasici. Snijega je ove sezone bilo više nego protekle, zahvaljujući čemu se dio od ukupno 26 natjecanja Elan kupa ipak uspio održati na domaćim skijalištima.

Tko je branio boje kluba? Spomenimo najprije ozlijeđene, koji zbog bolesti i ozljeda natjecateljsku sezonu nisu uspjeli započeti na vrijeme ili je privesti kraju: Tea Begovic, Luka Fuček, Antonija Satinović, Antonio Šteko i Pia Saskia Müller. Mlada cicibanka Tea Begović zadobila je vec na prvom snježnom treningu prijelom noge nesretnim padom s naglo pokrenute vučnice. Luka je u isto vrijeme imao problema s ligamentima stopala, uslijed čega se treninzima mogao vratiti tri mjeseca kasnije, usred natjecateljske sezone. Antonija i Antonio imali su povredu šake, odnosno prijelom ruke, a na Saskine se rezultate odrazio težak pad na treningu pri kraju sezone.

Mlade cicibanke: iznenadenje sezone zasigurno je Karla Krasnić, cicibanka koja je sezonu završila na 3. mjestu. Propustivši zbog bolesti na pocetku sezone nekoliko utrka, Karla je do kraja sezone pobijedila na gotovo svakoj utrci na kojoj je startala. Odlična sedma sezonu je završila Ana Bošnjak, a slijede nove članice kluba koje će svoje znanje tek pokazati: 14. Laura Jug, 18. Dubravka Zidić, a tu su još 20. Lara Müller i 22. ozlijedena Tea Begović te Paola Šurina, nova članica kluba.

Mladi cicibani: ove sezone treći u ukupnom poretku borbeni Fran Krsto Šavorić. sedmi je bio Bruno Tomić, a deseti je sezonu završio marljivi Gašpar Žimbrek – Turković.

Starije cicibanke: osma je sezonu završila ambiciozna Dora Begović, te vrijedne Magdalena Cippico i Ana Hodžić, koje su zauzele 11., odnosno 16. mjesto.

Stariji cicibani: najbolji stariji ciciban u Hrvatskoj za sezonu 2008./9. je bio nepobjedivi Samuel Kolega. Unatoč zdravstvenim problemima na početku sezone Luka Fuček ne samo da se gotovo bez odradenog treninga uspio ubaciti u natjecanja, vec osvojiti četvrto mjesto. Deveti je bio Juraj Bošnjak a veliki skok napravio je Matko Ferenca, završivši na 11. mjestu. Slijede 15. Eldar Salihović i za njim 16. Marko Kobali. Slijede 19. Vito Gluhak, 20. Fran Jadanec i novi clan kluba, 30. Luka Šimunović.

Mlade djevojčice: jedina predstavnica kluba u ovoj dobnoj skupini bila je Niki Jovanović a zbog ozljede šake na treningu Antonija Satinović morala je pauzirati cijelu sezonu.

Mladi dječaci: Elias Kolega, član dječje reprezentacije, je poput mlađeg brata Samuela dominirao sezonom i, naravno, ponio titulu najbržeg mladeg dječaka u državi. Bravo! Četvrto mjesto zauzeo je neustrašivi Luka Gobec dok je sedmi požrtvovni Paolo Volarević. U istu grupu spada i 12. Roko Hodžić, a slijede 13. Lovro Ivin, 19. Rok Juričić, 28. Juraj Jadanec, 29. Fran Borna Urban i 34. Martin Müller.

Starije djevojčice: odlično četvrto mjesto u svojoj zadnjoj sezoni u Elan kupu osvojila je vrijedna Lucija Jurišak. Iako zbog drugih sportskih obaveza nije mogla odraditi dovoljan broj snježnih treninga, Hana Zrnčić – Dim osvojila je izvanredno šesto mjesto. Ozljeda pred kraj sezone učinila je svoje, tako da je Pia Saskia Müller završila na sedmom mjestu, dok su Katarina Šimunovic i Katarina Juricic zauzele su 25. odnosno 26. mjesto.

Stariji dječaci: vrijedan i predan Grga Brenko – Puzak osvojio je peto mjesto u svojoj zadnjoj natjecateljskoj sezoni dječjeg skijanja. Unatoc ozljedi ruke na početku sezone, Antonio Šteko izborio je 12. mjesto.

Reprezentativci: spomenimo i Medveščakovce, aktualne članove hrvatskih reprezentacija: Natko Zrnčić – Dim, Sofija Novoselić, Tea Palić i Ivan Ratkić te u dječjoj reprezentaciji Elias Kolega. Natko Zrnčić – Dim osvojio je trećim mjestom u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu prvu Medveščakovu medalju u povijesti kluba, a ne treba zaboraviti ni treće mjesto u kombinaciji za Svjetski kup u Kitzbuehlu. I Ivan Ratkić je ove sezone ostvario rezultat karijere osvajanjem 13. mjesta u superkombinaciji i 31. mjestom u super G-u na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu. Sofija Novoselić ispunila je normu za Zimske olimpijske igre u svih pet disciplina. Trenutno je 168. slalomašica svijeta i 169. u veleslalomu. I Tea Palić je ispunila normu za Zimske olimpijske igre u svih pet disciplina. U veleslalomu je 252. mjestom napravila skok za 250 mjesta u odnosu na prethodnu sezonu. I u super G-u kao i u superkombinaciji pretekla je u ovoj sezoni 200 skijašica, a drugim mjestom na FIS veleslalomu na Krvavcu ostvarila rezultat karijere. Jan Karolyi popravio se u super G-u za ravno 1001 mjesto te je trenutno na 826. mjestu na svijetu, a svoje mjesto u svjetskom poretku popravio je i u drugim disciplinama. Treneri: došlo je do promjena i u mjestu održavanja treninga, ali i u trenerskom timu. Nakon više sezona natjecatelji su dobili priliku odradivati zimske suhe treninge u dvorani. Tako se baza kluba sa Šalate privremeno bila preselila u dvoranu u Kačićevoj. Trenerski tim dobio je dva pojačanja: Davoru Puhaku, Goranu Račkom, Josipu Sučiji i Domagoju Ratkiću priključili su se Mirko Kvastek i Dora Ton. Mirko, iskusan trener iza kojeg je dugogodišnji rad u vodenju FIS reprezentativaca, postao je glavni trener cicibana, dok je bivša Medveščakova natjecateljica Dora preuzela brigu oko najmladih natjecatelja i onih koji će to tek postati. Ovo je najveći broj profesionalno angažiranih trenera od postanka kluba.

Ne zaboravimo spomenuti i buduće nade hrvatskog skijanja. Vec je nekoliko skijašica iza kojih su prvi baby lift race uspjesi, zbog čega s nestrpljenjem čekaju minimalnu dob za ulazak u svijet natjecateljskog skijanja. Njih uvjerljivo predvodi petogodišnji Roko Begović, koji je zdušno odradio vec nekoliko snježnih treninga, skupivši više skijaških dana od dijela natjecatelja.

 

2007 / 2008

2007/2008

 

Ski klub Medveščak je prvak države!

U konkurenciji 23 hrvatska skijaška kluba pobjednik natjecateljske sezone Gorenje Croski kupa 2007./8. s ukupno osvojenih 11.660 bodova je skijaški klub Medvešcak. Slijede drugoplasirani SK Rijeka s 539 osvojenih bodova manje te trećeplasirani SK Končar sa zaostatkom od 1396 bodova za Medveščakom. Klub je od početka natjecateljske sezone Gorenje pokala držao prvo mjesto. Iako je ova snijegom skromna sezona privremeno preselila natjecanja Gorenje Croski kupa s domaćih na inozemna skijališta, roditeljska podrška nije izostala ni na jednoj utrci, pa ni na onim najudaljenijima. Od prvog natjecanja u prosincu u Nassfeldu do finala, održanog 15. i 16. ožujka u Weinebeneu, rad trenera i natjecatelja dobivali su iz utrke u utrku potvrdu svoje uspješnosti.

Klub je doživio još jedan zvjezdani trenutak. Ivica Kostelić i Natko Zrnčić – Dim ostvarili su u veljači povijesni plasman hrvatskog skijanja popevši se na pobjedničko postolje superkombinacije u Val d'Isereu. Hrvatski dvojac bio je bolji od mnogobrojnih Austrijanaca, Francuza, Švicaraca, skijaša iz zemalja koje imaju više spustaških staza nego Hrvatska aktivnih skijaša. Ne treba zaboraviti da je klub besprijekorno organizirao dvije utrke Gorenje kupa u prosincu u Weinebeneu. Klubu se priključio nemali broj novih članova, što je zahtijevalo i besprijekornu logističku podršku, u kojoj su uz trenere, tajnika i upravu kluba sudjelovali i roditelji.

Trenerska je ekipa bila sljedeća: Josip Sucija, glavni trener.Davor Puhak i Goran Rački, treneri te Domagoj Ratkić i Ivan Vučinić, pomoćni treneri.

Natjecatelji:

Mlade cicibanke: Dora Begović, Ana Bošnjak, Karla Krasnić, Lara Müller, Paula Mateković i Laura Jug.

Mladi cicibani: Samuel Kolega, Luka Fuček, Juraj Bošnjak, Fran Krsto Šavoric, Vito Gluhak, Fran Jadanec i Luga Grgec. S

tarije cicibanke: Niki Jovanović, Antonija Satinović, Rika Szabo, Magdalena Cippico Stariji cicibani: Roko Hodžić, Luka Gobec, Paolo Volarević, Martin Müller, Juraj Jadanec, Fran Borna Urban, Rok Juričić, Matko Ferenca, Vid Zadro i Toma Fischer.

Mlade djevojcice: Pia Saskia Müller i Buga Kovac.

Mladi djecaci: Elias Kolega, Lovro Kovač i Lovro Ivin.

Starije djevojcice: Karla Ferk, Lucija Jurišak, Ela Weiner, Hana Zrnčić – Dim, Katarina Juričić, Clarissa Alessandra Gambuzza, Dina Jelenčić, Sana Hero, Kim Norma Müller

Stariji djecaci: Borna Vrdoljak i Antonio Šteko.

Uz titulu klupskog prvaka države u dječjim kategorijama za uzrast do 14 godina Medveščak je i pobjednik FIS natjecanja Croski kupa. Članovi kluba, koji se natječu u juniorskim i seniorskim kategorijama, ukupno su osvojili 2353 boda. Drugo mjesto zauzeo je ski klub Rijeka s osvojenih 1323 bodova, dok je trećeplasirani Zagreb s osvojenih 1240 bodova.

Medveščakovci su ekipno osvojili prvo mjesto kako u ženskoj tako i u muškoj konkurenciji. U kategoriji skijašica drugo mjesto zauzela je Tea Palić s osvojenih 480 bodova, na četvrtom je Sofija Novoselić s 460 bodova, dok je Rea Hraski deveta s 126 osvojenih bodova. U muškoj konkurenciji prvoplasirani je Natko Zrnčić Dim s osvojenih 450 bodova, treći Ivan Ratkić (375), deseti Jon Christopher Kaučić (220), 13. Luka Diel Zadro (144), 14. Ivor Radmilović Pavlek (108), 15. Jan Karolyi (74) i 18. Jurica Keser (48).

 

2006 / 2007

 

2006/2007

 

U sezoni 2006/2007. u klubu se marljivo radilo na osposobljavanju podmlatka: zahvaljujući najmlađim Medvešcakovcima koji zdušno osvajaju bodove za domaći Gorenje pokal, klub je sezonu 2006/07. u ukupnom poretku završio na trećem mjestu.

Uz trenere Josipa Sučiju, Hrvoja Antica i Davora Puhaka dragocjene bodove za klub osvojili su: Dora Begović, Luka Fuček, Juraj Bošnjak, Vito Gluhak, Matko Ferenca, Buga Kovač, Antonija Satinović, Niki Jovanović, Luka Gobec, Lovro Kovač, Roko Hodžic, Martin Müller, Pia Saskia Müller, Hana Zrnčić-Dim, Rea Hraski, Ela Weiner, Clarissa Gambuzza, Dina Jelenčić, Antonio Šteko i Jan Karolyi.

 

 

2005 / 2006

Od ukupno 20 članova hrvatske alpske skijaške reprezentacije u sezoni 2005/6., šest njenih članova potekli su iz našeg kluba.

Natko Zrnčić-Dim i Ivan Ratkić, članovi su B reprezentacije, iza sebe imaju svoj prvi nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu.

 

Ivan Rakitić

 

 

Natko Zrnčić - Dim

 

Natko je u natjecateljskoj sezoni 2005/6. osvojio prve bodove u Svjetskom kupu u super kombinaciji i zauzeo 5. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu, održanom u Quebecku neposredno nakon Torina.

Od djevojaka tu je Sofija Novoselić, članica C reprezentacije, koja je vec 2005. godine u svojoj prvoj sezoni FIS natjecanja pobjeđivala na utrkama, a u sezoni 2006/07. niže uspjeh za uspjehom.

 

Sofija Novoselić

 

Tea Palić, isto tako velika nada i izuzetno uspješna članica C reprezentacije sezone se 2006/7., na žalost, na treningu Svjetskog prvenstva u švedskom Areu ozlijedila te je operirana.

 

Tea Palić

 

Početkom 2007. razveselila nas je Rea Hraski, koja je osvojila brončanu medalju u slalomu na 16. zimskim olimpijskim igrama gluhih u Salt Lake Cityju u Americi. Rea je blizu pobjedničkom postolju bila i u veleslalomu i u kombinaciji, u obje discipline osvojivši četvrto mjesto. Doskijala je do bronce u slalomu na istoj stazi na kojoj je Janica Kostelic postala olimpijska pobjednica 2002.

 

Rea Hraski

 

Tih godina naši predstavnici u Gorenje pokalu ili kao članovi dječje reprezentacije natjecali su se: Jan Karoly, Hrvoje Bosnar, Luka Diel – Zadro, Borna i Fran Vrdoljak, Bruno Vnučec, Filip Ćabraja i Ivor Radmilović. Osim natjecatelja koji pišu povijest hrvatskog skijanja svoj doprinos Hrvatskom skijaškom savezu klub je dao i u trenerskom kadru. Ante Kostelic je jedan dio svoje trenerske karijere radio kao glavni trener kluba. Tu je zatim veliki entuzijast Mika Dim, a slijede ga Marko Bošnjak, Igor Jakopović, Slaven Petrovic, Mislav Samardžija, Davor Lažeta i Željko Čvora.

 

90-e

Dolaze devedesete… Unatoč iznimnom trudu i volji natjecatelja i trenera, uslijedit će nekoliko oskudnih i neredovitih ratnih sezona, kada su Sljemenom umjesto snijega padale rakete.

Klubu se priključuju Ante i Ivica Kostelić te Neven Široki i braća Dim Ivan-Ovca i Mihajlo-Mika, a novi naraštaj darovitih natjecatelja predvode Natko Zrnčić-Dim, Ivan Ratkić, Tin Široki, Josip Sučija, Silvije Štefančić, Maja i Vida Senci, Davor Puhak, Davor Lažeta, Marko Šuman, Dora Ton, Domagoj Ratkić, Jon Christofer Kaučić, Mislav Butković i Filip Kaziferović. Ipak, zadnje desetljeće prošlog stoljeća klub je 6 puta zaredom bio prvak države, a sezona 2000/2001. iznimno uspješna. Te je godine klub ušao među deset najboljih klubova Europe.

 

Ivan Ratkić i današnji trener kluba Josip Sučij   

  

Ivan Ratkić na postolju

Osoba koja je obilježila klupske 90-te nedvojbeno je Vedran Pavlek. Malo je onih koji znaju da je Vedran Pavlek, u doba kada Hrvatska još nije bila punopravna članica Međunarodnog olimpijskog odbora, izborio pravo međunarodnog nastupa na FIS natjecanjima pod klupskom zastavom Medveščaka, tako da je uz njegovo ime neko vrijeme umjesto kratice države, stajala kratica kluba - MED. Međutim, najznačajniji događaj ne samo za klub već i za hrvatsko skijanje uopće - odlazak je Vedrana Pavleka na Zimske olimpijske igre 1992. kao prvog hrvatskog natjecatelja alpinca u povijesti igara. Pratio ga je Ozren Mueller, tadašnji trener kluba u Albertville, a dvije godine kasnije uslijedio je i nastup na Zimskim igrama u Lillehameru.

Vedran Pavlek obilježio je sportsko desteljeće ne samo kao natjecatelj. Nekoliko godina kasnije postat će direktorom hrvatske alpske skijaške reprezentacije i osnivačem i direktorom hrvatskog alpskog ski poola te se razviti u vrhunskog sportskog menadžera, koji će zahvaljujuči nedostižnim uspjesima obitelji Kostelić i vlastitom naporu 2005. dovesti utrku Svjetskog kupa u Zagreb.

 

Vedran Pavlek, dugogodišnji predsjednik kluba Zdenko Mahmet i Mika Dim            Dugogodišnji član kluba Velimir Škutelj

 

80-e

Generaciju 80-te obilježili su Ksenija Kreutz, Hrvojka Žagar, Agata Klinar, Gordan Supić Gordan Moguljak, Ozren Mueller, Nenad Strugar, Zoran Senćar, Goran Roknić, Kristina Lacković, te Bruno Kovačević, Rene Urban, Igor Knežević, Sandra Mejovšek, Tanja i Maša Kosi, Vedran Vučković, Maja Bahovec, Anja Škutelj, Nenad i Ljupko Končar.

 

Nini Bahovec s Bojanom Križajem na podjeli odličja na utrci Elan kupa sezone 1982/83.

 

Danas su Anja Škutelj i Hrvojka Žagar-Kaličanec FIS tehničke delegatkinje. Krajem desetljeća se istakla nova talentirana generacija, prije svih: Marko Baldani, Nikola-Nini Bahovec i Marko Bošnjak, zatim Martina i Gordan Mahmet, Tanja i Boris Tomić, Sami Mehdin, Ivan Bolanča, Mislav Samaržija, Mato Ivoš, Toni i Martina Špiljak, Iva Marić, Lela i Marijan Mesarić, Tamara Bakarić, Željko Čvorak, Saša Podobnik, Petra i Janko Hranilović, Lana i Danijel Ungar. U to su doba izvanredne natjecateljske uspjehe pratili i logistički, pa je tako početkom 80-tih zahvaljujući agilnom predsjedniku Zdenku Mahmetu klub dobio na korištenje novu drvenu kućicu na Sljemenu, koja je i danas baza za natjecatelje, trenere, roditelje i prijatelje kluba ne samo u natjecateljskoj sezoni.

 

Generacija natjecatelja s trenerom Svenom Muellerom 1988. u Altenmarktu

 

Još jedna potvrda organizacijskog umijeća Medveščakovih entuzijasta došla je 1985. kada je u ogranizaciji našeg kluba na Sljemenu održana prva FIS utrka, Zlatni medvjed, koja je okupila ne samo zlatnu generaciju slovenskog i jugoslavenskog skijanja predvođenu Tonetom Vogrincem, Bojanom Križajem, Borisom Strelom i Rokom Petrovičem, već privukla u Zagreb i čovjeka kojeg se smatra jednim od najvećih skijaša svih vremena – Ingemara Stenmarka.

 

1984.g. FIS utrka u organizaciji SK Medveščak

 

 

70-e

1972. godine Nenad Dančuo pobijedio je na omladinskom državnom prvenstvu u veleslalomu. Dvije godine kasnije je na seniorskom prvenstvu Jugoslavije osvojio 4. mjesto u alpskoj kombinacij, 5. u slalomu, 6. u veleslalomu i 8. mjesto u spustu, a 1976. ponovio uspjeh u kombinaciji te zauzeo 4. mjesto u slalomu. 

 

Nenad Dančuo 1971/72. osvaja naslov omladinskog prvaka Jugoslavije u veleslalomu

 

Andrea Husjak, Dijana Kožar, Martina Zobundžija, Jasna Butković, Ina Delić, Andrea Jovanović, Davor i Igor Zambeli, Dag Modrić, Dora i Tomo Kušan, Zoran Smiljanić, Ivica Brenko, Veljko i Goran Lanc, Renato Koledić, Sven Mueller, Marko Gobec, Andrej i Tomi Car, Žarko Hlebec i Miho Karolyi vodeća su natjecateljska imena ovog razdoblja s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih.

 

60-e

1958. organizirano prvenstvo Hrvatske u veleslalomu za dječju dob. Organizacija je provedena u okviru kupa Vitranc koja je preteča današnjeg Svjetskog kupa u Kranjskoj gori. S ponosom možemo konstatirati da je pobjednik tog Kupa bio član našeg budučeg skijaškog kluba Tomislav Wurth ispred Ratimira Škutelja iz skijaškog kluba Grafičar i Marijana Tomića, skijaškog kluba Končar. Preteća današnjeg Skijaškog kluba Medveščak prvi put se spominje u pedesetim godinama prošloga stoljeća. Naime, u okviru Zagrebačkog skijaškog saveza djelovala je od 1957. godine skijaška sekcija osnovne škole Ivan Goran Kovačić pod nazivom "Skijaška sekcija Mesićeve škole". Postoje izvori prema kojima su se predstavnici kluba od 1957. nadalje na Sljemenu nadmetali u veleslalomu protiv Ski kluba sa Tuškanca pod nazivom Grafičar, današnji Ski klub Zagreb. Tada je Nikola Jurković, profesor tjelesnog u spomenutoj školi i velik zaljubljenik u skijanje, odlučio 1961. vrlo jaku skijašku sekciju predložiti sportskom društvu Medveščak i osnovati skijaški klub Medveščak.

 

1963. Veleslalom, omladinsko prvenstvo FNRJ

 

U prvoj natjecateljskoj postavi bili su Vlasta Rendulić, Mladen Rendulić, Nenad Rendulić, Nikica Nadali, Tomislav Wurth, Nikola Wurth, Mladen Mejovšek, Krešimir Pleša, Zdravko Malić, Arijana Fučkar. Osnivanjem skijaškog kluba Medveščak spomenutoj grupi natjecatelja priključuju se seniori Josip i Vanča Modrić, Franjo Bahovec, Hrvoje Petrović, Ida Franković, Damir Majhenić, Stjepan Puhak. Na vrhunske rezultate nije se dugo čekalo. Vlasta Rendulić samo godinu nakon osnutka kluba na prvenstvu Jugoslavije postiže nevjerojatan rezultat, osvojivši treće mjesto, a godinu dana kasnije srebrnu medalju u kombinaciji u kategoriji starijih omladinki. Prvi treneri novoosnovanog kluba bili su Josip Modrić i profesor Nikola Jurković. Prvi predsjednik kluba u osnivanju bio je profesor Nikola Jurković.

 

Vlasta Rendulić godine 1962.

Na prvoj godišnjoj skupštini sportskog društva Medveščak, Ski klub Medveščak proglašen je najuspješnijim u okviru svih klubova sportskog društva. Zatim je Lada Ljubić već 1965. na prvenstvu Jugoslavije osvojila 3. mjesto u spustu i 7. u slalomu, a 1968. peto mjesto u spustu.

Od 1965. do 1980. zlatno je razdoblje kluba, koji je zahvaljujući rezultatima bio među najboljim klubovima u alpskom skijanju Jugoslavije. Osvojen je cijeli niz prvenstava grada i bivše države, a u postavama klupskih ekipa bilo je 5 državnih prvaka s 10 osvojenih naslova prvaka Jugoslavije.

 

Franjo Bahovec

Istaknute vijesti

Unos vitamina tijekom skijanja

Natjecateljski kombinezoni za sezonu 2016!

Za članove

Pratite medvjede

Facebook post

YouTube video YouTube video

Naši sponzori

https://www.allianz.hr/#AO

Naši partneri

http://www.trast.hr/
http://www.insako.hr/
http://www.pastor.hr/
http://www.kompas.hr/

O klubu

Kontakt

vedro

Uvjeti na Sljemenu

vedro 18.9°

Galerija